ANSIETAT DAVANT ELS EXÀMENS

______________________________________________________________

 

L'ansietat davant els exàmens és una resposta emocional que les persones presenten en una situació en la que les aptituds són avaluades.

La por als examens no és irracional, no en va, l'actuació en ells determina en gran part el futur acadèmic de la persona, però la característica que defineix aquesta reacció és la preocupació recurrent pel possible fracàs o mal rendiment en l'examen. Quan aquesta ansietat presenta nivells molt elevats pot interferir seriosament en la vida de l'alumne generant-li conseqüències negatives com baixa autoestima, sentiments de menysvaloració social i la certesa de pèrdua de beneficis acadèmics.

 

Existeixen nombroses evidències de la influència de l'ansietat davant els examens en el rendiment acadèmic, sent les preocupacions i els pensaments irrellevants els que més interfereixen sobre les tasques de codificació, organització, emmagatzematge i recuperació de informació que l'estudiant ha de realitzar quan s'està preparant o fent un examen.

En general, es pot afirmar que alts nivells d'ansietat redueixen la eficiència en l'aprenentatge, ja que disminueixen l'atenció, la concentració i la retenció, dificultant el record i per tant el rendiment en l'examen.

 

Tipus

_______________________________________________________________________________________________

 • Ansietat anticipatòria    Si el sentiment de malestar es produeix a l'hora d'estudiar o al pensar què passarà en l'examen.
 • Ansietat situacional        Si esdevé durant el propi examen.

 

Manifestacions

_______________________________________________________________________________________________

 

Un aspecte important a tenir en compte és que aquesta ansietat ha de ser reconeguda per la persona que la pateix com excessiva o irracional i generar-li reaccions intenses que interfereixen en la seva vida de manera significativa i no apareix com a conseqüència de no haver-se preparat o no haver estudiat suficientment.

 • A nivell físiològic     Es poden donar alteracions en la son, mals de cap, d'estómac, taquicàrdia, mareigs, tensió muscular, molèsties digestives ........
 • A nivell de comportament     L'estudiant pot realitzar conductes inadequades. Abans del examen, al veure's incapaç de centrar-se degut al malestar que experimenta, pot passar-se hores veient la televisió, dormint o simplement deixant passar el temps davant dels llibres. L'objectiu d'aquestes situacions pot ser l'evitació d'aquesta vivència que produeix tant malestar, arribant, en ocasions, a la no presentació a l'examen.
 • A nivell psicològic     Tot el que passa pel cap abans de l'examen és de caràcter negatiu. Per un costat, l'estudiant s'infravalora i/o preveu que suspendrà imaginant unes conseqüències molt adverses pel suspens. Durant l'examen pot tenir dificultat a l'hora de llegir i entendre preguntes, organitzar pensaments o recordar paraules o conceptes. També és possible experimentar un bloqueig mental o "quedar-se en blanc", que es manifesta en la impossibilitat de recordar respostes encara que aquestes se sàpiguen. Les reaccions emocionals poden portar-lo a sentir-se aprensiu, inquiet, empipat o desvalgut.

 

Causes

_______________________________________________________________________________________________

 • Generada per una experiència anterior de bloqueig en un examen o d'haver estat incapaç de recordar respostes sabudes     I això porta a la persona a pensar que en la pròxima ocasió succeirà el mateix.
 • Provocada per la inseguretat     Pensant sempre que la preparació no ha estat l'adequada encara que no sigui la realitat.
 • Produïda per les conseqüències que es deriven de no obtenir una bona qualificació     Bé per necessitat personal, bé per la pressió que poden exercir els demès. 

 

 

 INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

Per superar l'ansietat davant els exàmens, en teràpia es treballen una sèrie d'estratègies i tècniques dirigides a superar les dificultats que conformen el problema.

 

Estratègies

 • Reestructuració cognitiva, que té com objectiu facilitar recursos a la persona per què modifiqui els seus pensaments negatius.
 • Gestió de les preocupacions.
 • Regulació de l'ansietat anticipatòria als exàmens.
 • Procediments per poder fer front a la por.
 • Tècniques per el control de les manifestacions físiques.
 • Entrenament en habilitats d'estudi.
 • Formes adequades d'afrontar-se a un examen. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com