EL BRUXISME

________________________________________________________________________

 

El bruxisme es coneix popularment com l'hàbit o la pulsió no controlada d'estrènyer o fregar entre sí i intensament les dents provocat per la contracció excessiva dels maxil·lars i escoltant-se un soroll característic, i de vagades, molest, de cruixir de dents.

Com a conseqüència, es produeixen una sèrie d'alteracions físiques com desgast de les dents, dolor de genives, dolor al mastegar, mal de cap....., així com alteracions psicològiques com intranquil·litat o ansietat.

En els casos més severs, s'originen greus danys en les peces dentals i en les genives així com alteracions en l'articulació de la mandíbula.

 

El bruxisme es pot produir durant el dia o per la nit, però el més freqüent és el relacionat amb el son. Aquest tipus de bruxisme és el més difícil de controlar ja que la persona que el pateix no és conscient de la seva acció i no aconsegueix provocar el despertar. Aquest tipus de bruxisme es considera una alteració del son

 

En el bruxisme diürn, la persona es sorprèn estrenyent les dents amb una forta tensió i rigidesa en la mandíbula, encara que, en moltes ocasions, no s'adona que ho estant fent i és la gent que l'envolta la que ho adverteix. És per aquest motiu que la seva queixa principal està més relacionada amb el dolor a la mandíbula i sensibilitat a les dents durant el dia que amb problemes associats al son nocturn.

 

Aquest trastorn es pot presentar a qualsevol edat, tant en l'etapa de la infància - adolescència com en l'etapa adulta.

 

Principals símptomes

_______________________________________________________________________________________________

 • Estrès i ansietat
 • Sorolls articulars (que poden arribar a ser bastant intensos i, inclòs, molestar a la persona que dormi en la mateixa habitació).
 • Dolor d'oïda (degut a la contracció de l'articulació de la mandíbula).
 • Mal de cap.
 • Dolor o inflamació de la mandíbula. Dolor facial.
 • Desgast accelerat i prematur de les dents. Pèrdua de l'esmalt dental. Fractures dentals.
 • Rigidesa muscular, especialment dels músculs que s'encarreguen de la masticació.
 • Un dels símptomes més comuns del bruxisme és la excessiva sensibilitat dental al rentat de dents o als aliments calents o freds degut a la pèrdua de l'esmalt.

Causes generals

_______________________________________________________________________________________________

 • El bruxisme d'origen anatòmic se explica com un mecanisme inconscient provocat per una malformació maxilo-facial que dificulta poder tancar la mandíbula. Aquesta malformació genera que el nen grinyoli les dents per tractar d'aconseguir un tancament mandibular adequat. 
 • El bruxisme d'origen psicològic està relacionat amb estats emocionals d'estrès i ansietat i podria ser una forma per alliberar les tensions acumulades. 

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

El tractament està orientat a controlar els factors desencadenants (estrès, ansietat, hostilitat.....) i a minimitzar el dany a les peces dentals.

 

Per aquest motiu és aconsellable la combinació de dos tractaments

 • Odontològic     L'odontòleg avaluarà la gravetat del trastorn per realitzar el tractament adequat encara que, generalment, es col·loca una fèrula de descàrrega que s'adapta a les dents impedint que entrin en contacte.
 • Psicològic     És realitza un tractament psicoterapèutic orientat a eliminar o disminuir les causes emocionals que generen el trastorn, esbrinant els factors estressants que estan influint per aprendre a gestionar-los. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com