LA DEPRESSIÓ POSTPART

____________________________________________________________________________

 

La depressió postpart consisteix en el desenvolupament d'una depressió en la mare desprès del naixement del seu fill. Aquest trastorn és una de les complicacions més freqüents del part, la pateixen en silenci un gran número de dones i si no es tracta adequadament pot durar mesos i inclús anys.

En la majoria de les dones, la depressió postpart apareix en el primer mes desprès del part, encara que aquest trastorn por sorgir 6 mesos més tard. 

De vegades, aquesta depressió pot tenir una fàcil explicació, bé perquè el fill no ha estat desitjat o bé perquè ha nascut amb algun problema greu. Però, en la majoria de les ocasions, les emocions negatives envers al fill no semblen tenir sentit per les mares que les senten. Probablement, no existeix una causa única sinó que diferents tipus d'estrès poden tenir la mateixa conseqüència o poden actuar conjuntament.

 

La depressió postpart pot desenvolupar-se encara que la mare es senti totalment lligada a nivell afectiu amb el seu fill. En aquests casos, la mare té una por desesperada a perdre al seu nadó, per no tenir una bona cura d'ell, perquè no es desenvolupa adequadament, per una infecció o perquè mori de sobte. És freqüent que necessiti ser tranquil·litzada constantment per la seva parella, família, metge o qualsevol altre persona. La por a quedar-se sola amb totes aquestes preocupacions pot donar lloc a que es senti molt indefensa fins el punt de desitjar que el seu marit no vagi a treballar.

 

Símptomes i signes

_______________________________________________________________________________________________

  • Tristesa     És el símptoma més freqüent. Les pacients es senten amb l'ànim baix i infelices. De vegades els hi sembla que no mereix la pena viure precisament en uns moments en que haurien de sentir-se molt alegres.
  • Irritabilitat     Amb freqüència acompanya a la sensació de tristesa. Pot estar irritable amb els altres fills i, inclòs amb el nadó, encara que la majoria de les vegades ho està amb el seu marit qui no sol comprendre què és el què està passant.
  • Cansament     Totes les mares que acaben de tenir un fill, es senten una mica aclaparades i cansades, però la que presenta una depressió postpart es sent tant esgotada que arriba a pensar que pateix alguna malaltia física.
  • Insomni     Dificultat per conciliar el son i si pot dormir és possible que es desperti molt aviat, inclòs si la parella sigui la que s'ocupi d'alimentar el nadó durant la nit.
  • Pèrdua de la gana     Les mares deprimides generalment no tenen ni temps ni ganes de menjar el que contribueix a que se sentin malhumorades i esgotades. Algunes mengen en excés per alleugerar el seu malestar psicològic i desprès se senten culpables i molestes si s'engreixen.
  • Incapacitat per gaudir     El que abans era un plaer, ara ja no ve de gust i el que abans interessava, ara es converteix en avorrit, especialment en l'àrea de les relacions sexuals. Solen rebutjar qualsevol contacte sexual el que genera tensió en la parella.
  • Desbordament     Les mares amb depressió postpart tenen la sensació de no disposar de temps per res, de no fer res bé i de no poder fer res per posar-hi remei. Els hi resulta realment difícil establir noves rutines per poder fer front al nadó i a la nova situació en la que viuen.
  • Ansietat     L'ansietat sol ser forta i es pot presentar en forma de temor a quedar-se sola amb el nadó per por a que no cridi, que no vulgui menjar, s'ofegui, caigui o es faci mal de qualsevol altre manera.

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

Moltes mares amb depressió postpart no són conscients de que tenen una malaltia i, d'altres, es senten avergonyides de tenir que admetre que la nova maternitat les ha afectat negativament.

La majoria de les dones que pateixen aquest trastorn solen millorar en setmanes, mesos o inclòs un o dos anys sense rebre cap tractament. Però això s'aconsegueix a costa d'un gran patiment innecessari. La depressió postpart fa de la maternitat una mala experiència i dificulta la relació de parella. El millor es detectar ràpidament aquest trastorn i tractar-lo precoçment 

  • El tractament terapèutic té com objectiu explicar les característiques del trastorn, detectar els possibles factors que han intervingut en la seva aparició, solucionar els problemes relacionats amb el postpart i afavorir que la mare torni a valorar-se positivament. S'inclouen recomanacions terapèutiques per realitzar a casa i es valoren totes les possibilitats disponibles perquè la mare no estigui sola establint un pla domèstic el més detallat possible.
  • És important que la parella s'involucri perquè pugui comprendre què és el que ha estat passant i tingui un suport sobre com ha d'actuar per ajudar a la seva dona. La parella necessita recolzament doncs també ha estat patint les conseqüències de la depressió postpart. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com