LES FÒBIES ESPECÍFIQUES

________________________________________________________________________

 

Les fòbies especifiques són un tipus de trastorn d'ansietat en el qual la persona pateix una por irracional i molt intensa a objectes, animals o situacions molt concretes que ofereixen poc o cap perill real.

Les persones amb una fòbia específica mostren un temor molt intens davant la presencia o l'anticipació del objecte o situació fòbica i reconeixen que la por que senten és excessiva i que no respon a una amenaça real, però que no ho poden controlar.

La persona que pateix una fòbia té la necessitat d'evitar o escapar de les situacions a les que tem, però aquestes reaccions són l'element que manté la por i, de vegades, inclús, la incrementa.

 

Símptomes

_______________________________________________________________________________________________

 • L'exposició a l'estímul temut, provoca immediatament una resposta d'ansietat significativa.
 • La persona sol evitar l'estímul temut i, en cas de tenir que afrontar-se a ell, és a costa d'un marcat malestar.
 • La persona reconeix que la seva por és excessiva o irracional.
 • En moltes ocasions, existeix una marcada ansietat anticipatòria quan la persona sap que té que afrontar-se a la situació.

 

Tipus

_______________________________________________________________________________________________

 • Fòbies als animals    Existeixen pors a tot tipus d'animals però els més temuts són les serps, les aranyes, els gats, les rates, els       gossos, els ocells i tot tipus d'insectes.
 • Fòbia a la sang-injeccions-dolor    Es caracteritza perquè, davant de l'estímul fòbic, a la persona li baixa la pressió, es desmaia o pateix mareigs. És una por extrema a la sang, a les injeccions, transfusions de sang, cirurgia.
 • Fòbies a aspectes del ambient natural    Són temors a tot tipus d'aspectes del ambient com la por a les tempestes, als trons, a l'aigua i el més habitual, la por a les altures.
 • Fòbies situacionals    Són temors a estar en determinades situacions com por a volar en avió, als espais tancats, als sorolls molt forts, a conduir........
 • Altres fòbies    Algunes fòbies específiques no s'ubiquen en cap dels tipus anteriors, ja que hi ha un ampli ventall d'estímuls que poden desencadenar temors i fòbies. Per exemple, por al vòmit, als miralls, el temor dels nens petits als sorolls forts, a les persones disfressades, a asfixiar-se, a les titelles, als globus, als ninos.......

En funció del tipus o de l'estil de vida de la persona que les pateix, la vida pot quedar molt limitada.

 

Es importar senyalar que moltes persones tenen pors irracionals o desproporcionades a determinades situacions que encaixarien en alguns dels tipus de fòbies específiques enumerades, però això no implica que es té una fòbia específica. Perquè es pugui parlar de fòbia, en el sentit estricte, és fonamental que el malestar que genera les pors sigui significativa.

 

Generalment, les fòbies específiques es mantindran tota la vida sinó es realitza un adequat abordatge psicològicEn la majoria dels casos, la persona viurà amb la por, tractant d'evitar l'objecte o situació temuda quan sigui possible. Si el que tem és a alguna cosa poc freqüent, probablement no tindrà dificultats en conviure amb la seva fòbia sense gaires molèsties. Però, en altres ocasions, quan l'objecte o la situació fòbiques són habituals i necessaris per la vida de la persona, la fòbia pot ser un important obstacle i generar-li greus conseqüències. Inclòs, en els casos més greus, la fòbia es pot agreujar amb la presència de crisis d'ansietat o atacs de pànic davant la presència del objecte o situació fòbica.

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

La intervenció terapèutica conjugarà el tractament específic de la fòbia amb altres de caràcter més general, en funció de les característiques i circumstàncies del pacient.

Es fonamental realitzar una exploració sobre les situacions que causen por i la intensitat de les mateixes, així com els pensaments i comportaments associats a aquestes situacions. D'aquesta manera, es tindrà tota la informació relacionada amb la fòbia i necessària per establir el programa de tractament més adequat.

 

Objectius terapèutics

 • Deixar d'experimentar ansietat davant la situació fòbica.
 • Exposició a la situació evitada per desprès aconseguir que no es torni a evitar.
 • Modificar els pensaments ansiosos respecta a la situació fòbica.

Qualsevol tractament eficaç de la fòbies inclou l'exposició que consisteix en afrontar repetidament i de manera gradual l'estímul temut fins que deixi de produir por, disminueixi l'ansietat en elles i no es produeixin les conductes d'evitació. 

És essencial que la persona entengui en què consisteix el tractament d'exposició i de quina manera l'ajudarà a superar la seva fòbia. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com