INFERTILITAT

______________________________________________________________

 

Els problemes d'infertilitat estan sent cada cop més freqüents en la societat, especialment en les més desenvolupades. Es defineix la infertilitat quan una parella, desprès d'un any de mantenir relacions sexuals regulars sense utilitzar anticonceptius, es veu impossibilitada per concebre un fill de manera natural o de portar un embaràs a terme, mentre que l'esterilitat és la impossibilitat de concebre.

 

És fàcil entendre l'impacte psicològic en una parella quan coneix que tenen un problema de infertilitat. Quan s'afronten a aquesta dificultat, apareixen reaccions de sorpresa, desconcert i certa frustració per no poder aconseguir el desig de ser pares de manera natural. La infertilitat implica una crisis que genera un intens estrès, tant individual com de parella. Aquesta crisis la comparteixen els dos, comparteixen les emocions però les afronten de diferent manera, pròpia de la diferència de sexes, cadascun amb la seva personalitat i amb el seu bagatge personal. Per totes les parelles l'experiència de la infertilitat resulta un procés dolorós a nivell físic i psicològic.

Però aquest impacte no és igual en totes les parelles ni tampoc les reaccions que poden mostrar en les diferents fases per les que es va passant al llarg d'un tractament. Hi ha parelles que no disposen de recursos adaptatius adequats per afrontar el problema i el possible tractament, pel que presentarien dificultats psicològiques.

 

El procés de la teràpia reproductiva pel que la parella passa, també suposa un cost físic i psicològic. Si s'arriba a l'èxit, tot aquest cost s'oblida, però si pel contrari, no s'aconsegueix, pot conduir a la parella a la desesperança i a presentar sentiments depressius si es veuen sotmesos a diferents cicles reproductius que fracassen reiteradament. Cada nou cicle implica una càrrega emocional d'optimisme, excitació i alegria, però cada fracàs comporta dol per la pèrdua del fill desitjat, sentiments de pèrdua de control, de sentir-se un fracàs i abatiment.

Si al final d'aquest procés, els resultats no són positius, les conseqüències psicològiques negatives són importants i la parella necessita recolzament psicològic per poder fer front a aquestes conseqüències i recuperar-se, tant per iniciar un nou tractament, si és la seva decisió, com per afrontar el resultat definitiu de que no podran tenir un fill.

 

Tal i com s'ha especificat, cada parella té una manera d'afrontar la infertilitat, però tot i així, és necessari que sàpiguen que el procés des de la presa de consciència a la resolució té diferents fases, cadascuna d'elles caracteritzades pels seus propis problemes i preocupacions emocionals específics

  •  Fase I    Consciència i reconeixement    Comprendre i reconèixer que no es pot aconseguir tenir un fill, genera en la parella sentiments de sorpresa i consternació.
  • Fase II    Diagnòstic    El diagnòstic d'esterilitat o infertilitat pot arribar a ser un dels esdeveniments més estressants en la vida d'una parella, pot inestabilitzar tot el seu mon i provocar tota una onada d'emocions negatives i molta angoixa.
  • Fase III    Tractament    En aquesta fase apareix el moment de màxima tensió ja que els tractaments poden ser emocional i físicament extenuants. És un període de grans alts i baixos emocionals. A l'inici del tractament, hi ha una gran expectació i moltes esperances d'èxit, però poden seguir la desil·lusió i l'aflicció si no s'aconsegueix l'embaràs.
  • Fase IV    Resolució    Desprès de diversos intents frustrats, arriba el moment en que la parella ha d'afrontar-se a la decisió de continuar el tractament o interrompre'l. Per moltes parelles, la decisió de deixar el tractament va acompanyada de sentiments de desolació, buit, tristesa, extenuació i, de vegades, d'alleugeriment, per altres, significa donar-se temps per ordenar les seves prioritats i canviar els seus objectius, proporcionant-se una via de resolució.

 

Les parelles que tenen un problema d'infertilitat i es sotmeten a tractament poden passar per una seqüència de processos emocionals

  • "Muntanya russa" d'emocions (expectatives d'aconseguir-ho, ansietat davant l'espera, frustració i tristesa davant el fracàs i recuperació per tornar a intentar-ho).
  • Sentiments de culpa. 
  • Baixa autoestima i sentiments d'inferioritat.
  • Simptomatologia depressiva i ansiosa.
  • Afectació en la relació de parella.
  • Afectació en la relació sexual.

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

La infertilitat i els tractaments de reproducció, tenen un complex entramat de factors emocionals implicats, en la que és important comptar amb els professionals de la psicologia. El recolzament psicològic és clau en tot el procés.

 

L'objectiu de la intervenció psicològica va dirigit a ajudar a les persones i parelles sotmeses a tractaments d'infertilitat o reproducció assistida, a superar els problemes psicològics associats a l'enorme tensió emocional i estrès que comporten aquests processos.

  • Assessorament psicològic    Proporcionar a la parella l'espai a on poder parlar i ser escoltats, expressar els seus dubtes, temors, inquietuds, prendre decisions....
  • Afrontament a les conseqüències d'un diagnòstic d'infertilitat    Les emocions més freqüents davant d'aquest diagnòstic són sentiments de ràbia, d'impotència, frustració i tristesa. L'afrontament sol portar-se a terme a nivell individual i a nivell de parella.
  • Prevenció de problemes psicològics individuals i de parella    Estrès, ansietat, insomni, problemes de comunicació, incomprensió en la parella.......
  • Aprenentatge de diferents tècniques d'afrontament davant les experiències estressants que podran viure.
  • Tractament psicoterapèutic    En funció dels problemes i alteracions que vagin apareixent al llarg de la teràpia reproductiva. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com