CRISIS D'ANSIETAT

______________________________________________________________________

 

La crisis d'Ansietat o atac de pànic és una reacció d'ansietat molt intensa, una experiència de terror extrem que resulta altament preocupant per qui la pateix. Està acompanyada per la sensació de falta de capacitat per controlar aquesta reacció i, inclús, la convicció de que es pot arribar a morir-se en aquell moment.

Les Crisis d'Ansietat poden produir-se en diferents situacions (conduint, en el carrer.....), les quals tendiran a evitar-se posteriorment. Si a més esdevenen en un lloc a on sigui difícil o compromès poder sortir (en un túnel, en la carretera, en un transport públic, en uns grans magatzems, en un cinema......), la persona patirà una ansietat afegida què és la de sentir-se perduda o la d'estar fent el ridícul. A partir d'aquí, es pot desenvolupar un trastorn denominat agorafòbia, trastorn que es defineix com una por anormal i persistent als espais públics i/o oberts, en especial aquells dels que escapar-se pot ser difícil o en les que l'ajuda podria no ser accessible de manera immediata i està basada en la creença de que les crisis poden tenir conseqüències nocives com desmaiar-se, patir un infart, pensar que s'està caient en la bogeria........

 

Típicament, els atacs de pànic passen en qüestió de segons i la persona, sobre tot les primeres vegades, creu que és víctima d'un infart, d'un ofegament sobtat o d'un mareig que la pot fer caure a terra. Són episodis que, en un primer moment, són inesperats i no s'associen a cap situació concreta.

En ells apareixen, a més de por o malestar intens, quatre o més dels següents símptomes, que s'inicien de manera brusca i arriben a la seva màxima expressió en els 10 primers minuts i poden aparèixer a qualsevol hora inclòs a la nit mentre s'està dormint.

 • Palpitacions, sacsejades del cor o elevació de la freqüència cardíaca
 • Sudoració
 • Tremolors o sacsejades
 • Sensació d'ofegament o falta d'alè
 • Sensació d'escanyar-se
 • Opressió o malestar en el pit
 • Nàusees o molèsties abdominals
 • Inestabilitat, mareig o desmai
 • Sensació d'irrealitat o d'estar separat d'un mateix
 • Por a perdre el control o a tornar-se boig
 • Por a morir
 • Sensació d'entumiment o formigueig
 • Calfreds o sufocació

 

La vivència d'una Crisis d'Ansietat, amb o sense agorafòbia, és un fet altament desagradable doncs comporta conseqüències importants en l'existència de les persones que les pateixen. La seva vida pot quedar molt restringida perquè eviten, inclòs, les activitats diàries normals, arribant, en alguns casos, a no poder sortir de casa seva, o bé, a afrontar una situació, que els hi ocasioni por, sempre i quan estiguin acompanyades de algú que els hi mereixi confiança.

Bàsicament, eviten qualsevol situació que les facin sentir-se indefenses si pateixen un atac de pànic.

 

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 • En aquest trastorn, més que en cap altra, la informació és la millor prevenció     Conèixer què és el pànic, com es pot controlar i, d'aquesta manera perdre-li la por, és el primer i principal pas per superar el problema.
 • Els tractaments psicològics més eficaços són els que segueixen l'enfocament cognitiu-conductual     Aquest tractament es basa en explicar al pacient diferents estratègies per ajudar-lo a controlar les crisis de pànic, reduir-les fins que desapareixien i ensenyar-li a afrontar les situacions temudes.
 • Quan els símptomes provoquen una incapacitació per poder desenvolupar una vida normal, el tractament psicològic ha de combinar-se amb un tractament farmacològic     El tractament farmacològic té com objectiu alleugerar la simptomatologia, prevenir les recaigudes i evitar les seqüeles. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com