LES FÒBIES

____________________________________________________________________________

 

Les fòbies són un trastorn psicològic que tenen una amplia incidència en la població. Les fòbies no són heretades, sinó apresses.

Es defineixen com un temor irracional, acusat, excessiu i persistent, desencadenat per la presència o anticipació d'un objecte, animal o situacions específiques. Les persones amb una fòbia fan tot el possible per evitar el perill percebut, que és molt més gran en les seves ments que en la vida real. 

Quan s'afronten a la seva fòbia, pateixen una forta ansietat, que podrà interferir en el seu funcionament normal fins el punt de comportar alteracions en les seves relacions afectives, el seu entorn laboral i la seva vida privada.

Si l'objecte de la fòbia és alguna cosa que la persona entra en contacte molt poques vegades, la seva vida quotidiana no es veurà afectada. Però hi ha fòbies que són més complexes i impossible d'evitar com serà la por a sortir de casa o la por a estar entre grups de persones.

 

La fòbia inicia el seu arrelament quan la persona comença a organitzar la seva vida procurant evitar l'objecte del seu temor. Una fòbia és molt més greu que una simple por. Qui la pateix té la necessitat irresistible d'abandonar tot allò que li pugui desencadenar la seva ansietat. Hi ha una diferència important entre fòbia i una por normal: la intensitat i les seves repercussions.

 

Característiques

_______________________________________________________________________________________________

  • Són desproporcionades a la situació que les crea.
  • Generen una sensació d'angoixa incontrolable que impedeix funcionar normalment. Per algunes persones, inclús, pensar en la seva fòbia és altament angoixant
  • No poden ser explicades o raonades.
  • Es troben fora del control voluntari.
  • Condueixen a l'evitació de la situació o objectes temuts amb la sensació de que s'ha de fer tot el possible per lliurar-se'n.
  • Creen sentiments de impotència.
  • Reaccions físiques i psicològiques com sudoració excessiva, palpitacions, tremolors incontrolables, mareigs, dificultat per respirar. En els casos més extrems, poden arribar a produir-se atacs de pànic.

 

Categories de les Fòbies

_______________________________________________________________________________________________

  • Agorafòbia     Por a trobar-se en situacions en les quals la persona té la sensació de que no podrà escapar o demanar ajuda (esglésies, botigues, grans superfícies.......).
  • Fòbia social     Temor i ansietat excessives a ser vist o jutjat mentre es fa una activitat social i davant de situacions que impliquen mostrar-se enfront de la gent (a parlar en públic, menjar davant dels altres......). No s'ha de confondre amb la timidesa, doncs en el cas de la fòbia, aquesta por implica un impediment perquè la persona es desenvolupi de manera normal en el seu entorn social, laboral o familiar.
  • Fòbies específiques     Por desencadenada per determinades situacions particulars (animals, altures, trons, sang, espais tancats........).

 

INTERVENCIÓ TERAPÈUTICA

_______________________________________________________________________________________________

 

És important conèixer que les fòbies no solen desaparèixer per sí soles, per aquest motiu, és convenient demanar ajuda a un professional de la salut mental. Degut a que les fòbies poden, en funció de la seva categoria o de l'estil de vida de la persona, interferir en les activitats quotidianes, es recomanable la realització d'un tractament terapèutic, ja sigui per eradicar la fòbia o per aprendre eines que ajudin a fer-li front.

Abans d'iniciar un tractament, primer s'ha de realitzar un diagnòstic, ja que una fòbia podria ser un component d'un altra trastorn psicològic o bé ser una situació circumstancial.

 

Objectius del tractament terapèutic

  • Coneixement dels diversos factors implicats en el problema (què desencadena la fòbia, què la predisposa, quines solucions s'han intentat).
  • Aprenentatge de tècniques per anar dominant l'ansietat davant l'estímul desencadenant.
  • Obtenir molta informació sobre la situació a la que es tem perquè, d'aquesta manera, es vagi cobrant confiança i es modifiquin els pensaments irracionals per uns altres més funcionals.

Tipus de teràpia

  • Teràpia d'exposició    Poc a poc, la persona es confronta amb la situació temuda. Gradual i progressivament, la persona anirà controlant les seves pors.
  • Teràpia de desensibilització sistemàtica    En lloc d'un afrontament directe i progressiu a l'estímul fòbic, es recorre, primer, a la imaginació de la fòbia abans de l'exposició real. Aquest tipus de teràpia s'utilitza quan l'objecte o situació a la que es tem genera una forta ansietat amb importants manifestacions físiques. 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com