ANSIETAT INFANTIL

_________________________________________________________________________

 

Tots els éssers vius estan dotats d'un sistema biològic que permet experimentar ansietat o temor, per tant, els nens, com els adults, també poden manifestar aquests sentiments.

Els nens quan estan ansiosos segurament no sabran identificar què els hi passa, però no es troben bé. En ocasions, l'ansietat infantil es mostra en forma de mals de panxa o de cap, poden sentir dolors musculars, experimentar dificultats per dormir, patir molèsties digestives, ....... De vegades, xuclen coses, es mosseguen les ungles, no paren de moure's, colpegen objectes.......

 

Els trastorns d'ansietat infantil són els problemes més freqüents en el període de la infància. Emocions com la por, la inquietud o la tristesa apareixen al llarg del desenvolupament dels nens i els prepara per experimentar aquestes emocions. Funcionen com una barrera contenidora per impedir que el nen s'aventuri en situacions per les quals encara no ha desenvolupat les habilitats necessàries. Les causes d'aquestes emocions, la forma en què es manifesten i les seves funcions adaptatives canvien a mesura que el nen creix i passa de la infància a l'adolescència. La manera que tenen de presentar-se els trastorns d'ansietat estan determinats pel moment del desenvolupament en el qual apareixen i els símptomes seran diferents depenen de l'etapa evolutiva en la que el nen estigui.

 

Quan l'ansietat i la resposta de por es presenten en un grau molt elevat, poden arribar a suposar un clar obstacle en el funcionament acadèmic, social i personal del nen. Els efectes a llarg termini dels símptomes d'ansietat persistents, poden ser variats i poden derivar a danys en el desenvolupament del concepte de sí mateix, en l'autoestima, en el funcionament interpersonal i en l'adaptació social.

 

Els problemes d'ansietat en els nens no desapareixen per sí mateixos, sinó que tendeixen a intensificar-se i a empitjorar amb el temps, de manera que la falta de detecció i abordatge en el moment oportú pot provocar que apareguin problemes més severs en l'edat adulta.

 

Característiques generals del tractament

_______________________________________________________________________________________________

  • Informació als pares     S'assessora als pares sobre les característiques del trastorn així com de les estratègies d'afrontament pel control dels símptomes.
  • La intervenció psicoterapèutica.     La selecció del tractament es basa en les característiques individuals del nen. S'han de tenir en compte els estressants ambientals, els factors de risc, la severitat dels símptomes i les dificultats que ocasiona. El tractament terapèutic que més s'utilitza per la seva eficàcia és el cognitiu-conductual, sent la seva finalitat l'aprenentatge d'habilitats d'afrontament i la d'oferir les eines necessàries per al canvi dels pensaments distorsionats que l'ansietat ha originat i mantingut. 
  • Intervenció familiar.     A la família, a més de recomanar les estratègies d'afrontament indispensables per al control dels símptomes d'ansietat del seu fill, se'ls hi aconsella estratègies per evitar els beneficis secundaris que el nen pot obtenir pel seu trastorn, com seria l'atenció excessiva, la sobreprotecció, l'exempció de responsabilitats.........
  • En ocasions, és necessari introduir Tractament farmacològic.     Només es recomana quan els símptomes d'ansietat del nen perjudiquin, notablement, la qualitat de la seva vida i li impedeixi un desenvolupament normal.

 

 Trastorns d'ansietat infantil en la infància

 

INFÀNCIA       ADOLESCÈNCIA         ADULTS           FAMÍLIA               ESCOLA                 PARELLA         LABORAL

 

 

INFORMACIÓ DE CONTACTE

_____________________________

 

C/Jacint Verdaguer, 24   Entresol A

08500 VIC (Barcelona)

Telf  93 883 35 17/ Mòbil  679 40 54 78

   centremedicpsicologic@gmail.com